OMÜ TÜRKÇE’DE RENKLİ NEVRUZ KUTLAMASI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla renkli bir kutlama programı düzenlendi. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan MENNAN, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz BAYRAM, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Kaya Tuncer ÇAĞLAYAN, UZEM Müdürü Doç Dr. Sönmez PAMUK, Yaratıcı Yazarlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü İlknur Tatar KIRILMIŞ, OMÜ TÜRKÇE Müdürü Yrd. Doç Dr. Yakup Poyraz, Müdür yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR, Yrd. Doç. Dr. Ömer SARAÇ, öğretim üyeleri, daire başkanları ve OMÜ TÜRKÇE’de Türkçe öğrenen 45 ülkeden çok sayıda öğrenci katıldı.

Program Türkler’in tarih sahnesini çıkışını simgeleyen demir dövme töreni ile başladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan MENNAN “Nevruz sadece çevremize değil, gönüllerimize de gelsin. Yüreklerimizde kardeşlik ve barış çiçekleri açılsın” diyerek uluslararası öğrencilerin nevruz bayramını kutladı.  Ardından OMÜ TÜRKÇE Müdürü Yrd. Doç Dr. Yakup Poyraz nevruz bayramıyla ilgili şunları söyledi: “Nevrûz; yeniliği, yeni bir yıla girmeyi, baharın gelişini, tabiatın yeniden dirilişini, sıkıntılardan kurtulmayı, huzur ve kardeşliği, birlik ve beraberliği temsil eder. Zaten bayramların da gerçek işlevi budur, birleştirici ve kaynaştırıcı olması. Nevruz yalnızca Türklerin değil, Avrasya coğrafyasında yaşayan Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar gibi milletlerin ve boyların Bahailik gibi kimi inanışların bayramı olmuştur. Aslında bu, bir zenginliktir, bu büyük coğrafyadaki milletleri birbirine yaklaştıran ve kaynaştıran önemli ortak bir değerdir. İşte Nevruz’un stratejik önemi de buradan kaynaklanmaktadır.

Renk, dil, ırk ayrımı gözetmeden 45 ülkeden 146 öğrenciye kucak açan OMÜ-TÜRKÇE’den ve 1800’ün üzerinde yabancı Öğrencisiyle gurur duyan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden tüm dünyaya kardeşlik diliyle selâm olsun.”

Türkmen Jemal Ikramova ile Kazak Marat İmanzhanov ülkelerindeki nevruz kutlamalarından bahsettiler. Sonrasında Kazak öğrenci Gauhar İmanzhanov Kazakça bir nevruz şarkısı söyledi. Şiir ve şarkıların coşkuyla söylendiği program çuval yarışı, yumurta tokuşturma, halat çekme, ve elma yeme yarışmalarıyla sona erdi.